Liofilizaty - smaczne i lekkie posiłki dla turystów

Liofilizaty - smaczne i lekkie posiłki dla turystów

Spis treści

Nie ma nic gorszego, gdy dzień na szlaku dobiega końca, a do jedzenia zostały kanapki nie pierwszej świeżości. Na szczęście rynek outdoorowy ma do zaoferowania pełną gamę dań gotowych. Liofilizaty to smaczne i pożywne posiłki, które łatwo zapakujesz i jeszcze łatwiej przyrządzisz.

Jak powstają liofilizaty?

Żywność liofilizowana powstaje w wyniku procesu powolnego pozbawiania wody z żywności. Najpierw przyrządza się potrawę – gotuje, piecze i doprawia. Następnie odwadnia się ją w bardzo niskich temperaturach. Liofilizaty są bardzo wygodnym sposobem na robienie zapasów żywności. Świetnie sprawdzają się nie tylko w domu, ale też na kempingu, podczas trekkingu czy żeglowania. Dania zachowują taki sam smak, takie same wartości odżywcze i witaminy, co świeże potrawy. To sprawia, że żywność liofilizowana świetnie dodaje energii po trudach wędrówki.

Liofilizaty świetnie się sprawdzają na kempingu, podczas trekkingu czy żeglowania

Czego potrzebujesz do przyrządzenia liofilizatów?

Jedyne, co musisz zrobić, to dolać wrzącej wody, odczekać kilka minut i delektować się gorącym i pożywnym posiłkiem prosto z saszetki. I najważniejsze – nie musisz potem sprzątać ani dźwigać nieporęcznych naczyń.

Czym się kierować przy wyborze żywności liofilizowanej?

SMAK Chociaż po długim wędrowaniu i w stanie głębokiego zmęczenia nawet wysuszone kabanosy wydają się ucztą, lepiej zabrać ze sobą na szlak coś, co ci smakuje. Liofilizaty są coraz lepsze pod względem jakości, ale konsystencja, smak i czas przyrządzenia mogą się różnić. Dlatego lepiej przetestować w domu zakupioną żywność.

CENA Dla jednych rzeczą nadrzędną będzie wartość odżywcza, dla innych smak. Jeszcze inni w pierwszej kolejności zwrócą uwagę na koszt. Warto porównywać dostępne marki i ich ceny.

Do przygotowania liofilizatów wystarczy trochę gorącej wody

KALORIE Dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości kalorii podczas wędrówek jest absolutnie niezbędne. Aby zapewnić sobie składniki odżywcze i energię, aby zachować zdrowie i bezpieczeństwo podczas wędrówki. Upewnij się, że wybierasz żywność liofilizowaną, która zrekompensuje te kalorie, która spalisz podczas wędrówki.

BIAŁKO Białko jest niezbędne, aby pomóc mięśniom zregenerować się po wysiłku. Dlatego zbilansowany posiłek liofilizowany jest lepszy dla regeneracji niż przekąski zawierające więcej węglowodanów. Wybieranie dań, które są szczególnie bogate w białko, może dać ci zastrzyk energii.

Korzyści żywności liofilizowanej

WARTOŚCI ODŻYWCZE Liofilizaty zachowują 100% wartości odżywczych, 100% błonnika i minerałów takich, jak selen, potas czy magnez (niezbędnych do funkcjonowania organizmu). Podobnie rzecz się ma w przypadku witamin – zachowywane są prawie w całości podczas procesu odwadniania.

Żywność liofilizowana sprawdzi się nie tylko na łonie natury

DŁUGI OKRES TRWAŁOŚCI Po pozbawieniu wody składniki potrawy pakuje się do hermetycznych, odpornych na wilgoć toreb, pojemników albo słoików. Jeśli danie jest prawidłowo przechowywane, np. w suchym i chłodnym miejscu, może być zdatne do spożycia nawet w ciągu kilku lat.

BEZ KONSERWANTÓW Suszona żywność nie zawiera żadnych konserwantów ani chemikaliów, które są szkodliwe dla organizmu i środowiska.

PRZYSTĘPNA CENA Ceny liofilizatów zaczynają się już od 20 zł za śniadania np. Musli jagodowe od Travellunch. Są to ceny przystępne dla większości turystów. Żywność liofilizowana ma doskonałą wartość. Każde opakowanie wypełnione jest zdrowymi i świeżymi składnikami, które pomagają zregenerować organizm, np. schab w sosie koperkowym od Lyofood.

KOMPAKTOWY ROZMIAR Pokarmy liofilizowane są kompaktowe, lekkie i łatwe do przenoszenia. Gotowe posiłki są idealne w trakcie biwakowania, wędrówek, żeglowania i innych aktywności na świeżym powietrzu.

ŁATWOŚĆ PRZECHOWYWANIA Liofilizaty zajmują mniej niż ⅙ ich pierwotnej objętości. Nie wymagają przechowywania w lodówce czy zamrażarce. Przechowuj je w spiżarni, garażu czy innym miejscu w domu. Łatwo zmieścisz je też w plecaku.

NISKIE RYZYKO ZEPSUCIA SIĘ Proces liofilizacji usuwa większość wody z żywności, minimalizując w ten sposób ryzyko rozwoju bakterii i psucia się żywności. Właśnie dlatego to świetny wybór na wędrówki!

W smaku niczym nie ustępują potrawom przygotowywanym w domu

Autor: SOOV Autorzy