Porady

Jak wybrać termos

SOOVAutorzy 1 miesiąc temu
Jak wybrać termos

Dobry termos to jeden z ważniejszych elementów ekwipunku każdego fana outdooru. Aby wybrać ten najbardziej odpowiedni, czy to na ciepły napój, czy ciepły posiłek, trzeba zwrócić uwagę na kilka jego cech.

Aby nie pogubić się w bogatej ofercie termosów, najpierw zawęź obszar poszukiwań. Najpierw zdecyduj, jakie ma być jego przeznaczenie. Z reguły będziesz miał 2 opcje do wyboru. Termos na jedzenie jest niezbędny, gdy chcesz się cieszyć gorącym posiłkiem, a nie masz ochoty gotować po całym dniu na szlaku. Szeroki wlew ułatwia napełnianie i jedzenie. Termos na herbatę i inne napoje ma wąską szyjkę, która umożliwia łatwe nalewanie płynu.

Materiały, z jakich wykonuje się termosy

Z jakiego materiału najczęściej robi się termosy? Który materiał zapewnia najlepszą trwałość i funkcjonalność butelek izolowanych? Rynek obfituje naprawdę w wiele modeli. Wnętrze termosu może być wykonane ze szkła. Takie rozwiązanie jest przede wszystkim higieniczne. Łatwo się go czyści, a zawartość się nie psuje. Ale ma jedną poważną wadę – kruchość. Jeśli go niechcący upuścisz, termos może się rozpaść na drobne kawałki. Dlatego lepiej wybrać termos metalowy – praktyczny i trwały. Preferowana jest stal nierdzewna – termos nie będzie ulegał korozji. Zewnętrzne ścianki termosów też mogą być wykonane z różnych materiałów. Obudowa z plastiku zmniejsza wagę produktu, ułatwiając jego przenoszenie. Metale odporne na korozję zapewniają solidną i wytrzymałą konstrukcję. Spotyka się też szklane konstrukcje, ale są to modele niepraktyczne.

Termosy o dużych pojemnościach przydają się na całodniowych marszach w większej ekipie

Termosy o dużych pojemnościach przydają się na całodniowych marszach w większej ekipie

Pojemność

Jeśli chcesz kupić termos, zdecyduj, jaką pojemność powinien mieć. Wystarczy ci dodatkowa porcja ulubionej kawy lub herbaty? Będziesz ją pił cały dzień? A może termos musi być na tyle pojemny, by ugasił pragnienie grupy znajomych? Jeśli wędrujesz na duże odległości lub dużo podróżujesz, wybierz termos większy. Jeśli potrzebujesz dodatkowego kubka podczas przerwy w pracy, zdecyduj się na termos z mniejszą pojemnością lub kubek termiczny.

Termosy na napoje, termosy obiadowe, różne pojemności, różne zamknięcia - jest w czym wybierać

Termosy na napoje, termosy obiadowe, różne pojemności, różne zamknięcia – jest w czym wybierać

Nakrętka

Nakrętka to jedna z ważniejszych części całego termosu. Musi zamykać zgromadzone wewnątrz ciepło i nie dopuszczać do jego strat. Producenci prześcigają się w rozwiązaniach, dzięki którym nakrętka będzie w jak największym stopniu szczelna. Tradycyjny korek zakręcany z uszczelką pozwala szybko napełnić kubek napojem, ale duży otwór przyspiesza jego wychładzanie. Dlatego są modele, które już przy częściowym odkręceniu korka pozwalają nalać napój. Bardziej zaawansowany jest model nakrętki z guziczkiem na środku. Po jego wciśnięciu możesz nalać ciepły napój, a reszta z termosu się zbytnio nie wychłodzi. Zarówno pierwsze, jak i drugie rozwiązanie ma swoich zwolenników. Osobom, które nie mają preferencji co do nakrętki, polecamy termosy z 2 korkami, jak np. Esbit Iso Vaccum Flask.

A jeśli wolisz coś przygotować na łonie natury, polecamy liofilizaty:

Liofilizaty – smaczne i lekkie posiłki dla turystów

Termosy na żywność

Korzystanie z termosów na żywność ma wiele zalet. Wystarczy wspomnieć o utrzymywaniu stałej temperatury znajdującej się w nim potrawy. Taki termos możesz zabrać do pracy, zapakować dziecku do szkoły czy wrzucić do plecaka, gdy planujesz krótsze wędrówki. Danie pozostanie dłużej ciepłe, jeśli wstępnie podgrzejesz termos. W tym celu napełnij go zagotowaną wodą, zakręć i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie wylej wodę i uzupełnij jedzeniem. Jeśli chcesz przechowywać zimne desery, możesz wcześniej schłodzić termos.
Im większy termos, tym dłużej potrawa będzie ciepła. Pamiętaj, że zupy i dania stałe będą miały różny czas utrzymywania ciepła. Aby jedzenie w termosie było powyżej temperatury pokojowej, podgrzej potrawę dłużej niż zwykle i włóż ją do termosu przed samym wyjściem z domu. Postaw na termos izolowany próżniowo – wówczas potrawa dłużej będzie ciepła lub zimna.

Gdy kupujesz termos:

  • dokładnie go obejrzyj – sprawdź, czy nie ma widocznych wad lub zadrapań, które wpływają na wydajność termosu,
  • powąchaj go: z termosu nie powinien wydobywać się żaden zapach,
  • potrząśnij nim – upewnij się, że wewnątrz nic nie wibruje i nie wydaje dziwnych dźwięków,
  • sprawdź, czy nakrętka jest szczelna,
  • wybierz producenta o dobrej reputacji.
Termos na żywność to udogodnienie, gdy nie masz ochoty na gotowanie na szlaku

Termos na żywność to udogodnienie, gdy nie masz ochoty na gotowanie na szlaku



Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych w Polityce prywatności.

Akceptuję