Jak wybrać termos

Jak wybrać termos

Spis treści

Dobry termos to jeden z ważniejszych elementów ekwipunku każdego fana outdooru. Aby wybrać ten najbardziej odpowiedni, czy to na ciepły napój, czy ciepły posiłek, trzeba zwrócić uwagę na kilka jego cech.

Aby nie pogubić się w bogatej ofercie termosów, najpierw zawęź obszar poszukiwań. Najpierw zdecyduj, jakie ma być jego przeznaczenie. Z reguły będziesz miał 2 opcje do wyboru. Termos na jedzenie jest niezbędny, gdy chcesz się cieszyć gorącym posiłkiem, a nie masz ochoty gotować po całym dniu na szlaku. Szeroki wlew ułatwia napełnianie i jedzenie. Termos na herbatę i inne napoje ma wąską szyjkę, która umożliwia łatwe nalewanie płynu.

Materiały, z jakich wykonuje się termosy

Z jakiego materiału najczęściej robi się termosy? Który materiał zapewnia najlepszą trwałość i funkcjonalność butelek izolowanych? Rynek obfituje naprawdę w wiele modeli. Wnętrze termosu może być wykonane ze szkła. Takie rozwiązanie jest przede wszystkim higieniczne. Łatwo się go czyści, a zawartość się nie psuje. Ale ma jedną poważną wadę – kruchość. Jeśli go niechcący upuścisz, termos może się rozpaść na drobne kawałki. Dlatego lepiej wybrać termos metalowy – praktyczny i trwały. Preferowana jest stal nierdzewna – termos nie będzie ulegał korozji. Zewnętrzne ścianki termosów też mogą być wykonane z różnych materiałów. Obudowa z plastiku zmniejsza wagę produktu, ułatwiając jego przenoszenie. Metale odporne na korozję zapewniają solidną i wytrzymałą konstrukcję. Spotyka się też szklane konstrukcje, ale są to modele niepraktyczne.

Termosy o dużych pojemnościach przydają się na całodniowych marszach w większej ekipie Termosy o dużych pojemnościach przydają się na całodniowych marszach w większej ekipie

Pojemność

Jeśli chcesz kupić termos, zdecyduj, jaką pojemność powinien mieć. Wystarczy ci dodatkowa porcja ulubionej kawy lub herbaty? Będziesz ją pił cały dzień? A może termos musi być na tyle pojemny, by ugasił pragnienie grupy znajomych? Jeśli wędrujesz na duże odległości lub dużo podróżujesz, wybierz termos większy. Jeśli potrzebujesz dodatkowego kubka podczas przerwy w pracy, zdecyduj się na termos z mniejszą pojemnością lub kubek termiczny.

Termosy na napoje, termosy obiadowe, różne pojemności, różne zamknięcia - jest w czym wybierać Termosy na napoje, termosy obiadowe, różne pojemności, różne zamknięcia - jest w czym wybierać

Nakrętka

Nakrętka to jedna z ważniejszych części całego termosu. Musi zamykać zgromadzone wewnątrz ciepło i nie dopuszczać do jego strat. Producenci prześcigają się w rozwiązaniach, dzięki którym nakrętka będzie w jak największym stopniu szczelna. Tradycyjny korek zakręcany z uszczelką pozwala szybko napełnić kubek napojem, ale duży otwór przyspiesza jego wychładzanie. Dlatego są modele, które już przy częściowym odkręceniu korka pozwalają nalać napój. Bardziej zaawansowany jest model nakrętki z guziczkiem na środku. Po jego wciśnięciu możesz nalać ciepły napój, a reszta z termosu się zbytnio nie wychłodzi. Zarówno pierwsze, jak i drugie rozwiązanie ma swoich zwolenników. Osobom, które nie mają preferencji co do nakrętki, polecamy termosy z 2 korkami, jak np. Esbit Iso Vaccum Flask.

A jeśli wolisz coś przygotować na łonie natury, polecamy liofilizaty:

Liofilizaty – smaczne i lekkie posiłki dla turystów

Termosy na żywność

Korzystanie z termosów na żywność ma wiele zalet. Wystarczy wspomnieć o utrzymywaniu stałej temperatury znajdującej się w nim potrawy. Taki termos możesz zabrać do pracy, zapakować dziecku do szkoły czy wrzucić do plecaka, gdy planujesz krótsze wędrówki. Danie pozostanie dłużej ciepłe, jeśli wstępnie podgrzejesz termos. W tym celu napełnij go zagotowaną wodą, zakręć i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie wylej wodę i uzupełnij jedzeniem. Jeśli chcesz przechowywać zimne desery, możesz wcześniej schłodzić termos. Im większy termos, tym dłużej potrawa będzie ciepła. Pamiętaj, że zupy i dania stałe będą miały różny czas utrzymywania ciepła. Aby jedzenie w termosie było powyżej temperatury pokojowej, podgrzej potrawę dłużej niż zwykle i włóż ją do termosu przed samym wyjściem z domu. Postaw na termos izolowany próżniowo – wówczas potrawa dłużej będzie ciepła lub zimna.

Gdy kupujesz termos:

  • dokładnie go obejrzyj - sprawdź, czy nie ma widocznych wad lub zadrapań, które wpływają na wydajność termosu,
  • powąchaj go: z termosu nie powinien wydobywać się żaden zapach,
  • potrząśnij nim - upewnij się, że wewnątrz nic nie wibruje i nie wydaje dziwnych dźwięków,
  • sprawdź, czy nakrętka jest szczelna,
  • wybierz producenta o dobrej reputacji.
Termos na żywność to udogodnienie, gdy nie masz ochoty na gotowanie na szlaku Termos na żywność to udogodnienie, gdy nie masz ochoty na gotowanie na szlaku

Autor: SOOV Autorzy